Kirjoittaja Aihe: Pirkanmaasoftin pelisäännöt  (Luettu 65926 kertaa)

Nosferatu

 • Toimikunta
 • Käyttäjä
 • *
 • Viestejä: 655
Pirkanmaasoftin pelisäännöt
« : 22 Kesäkuu, 2015, 20:21:08 »
Jokaisen yhdistyksen peleissä pelaavan on osattava nämä säännöt! Säännöt kerrataan alkubriiffissä ennen päivän pelejä, mutta ne on hyvä osata jo etukäteen.

Pirkanmaasoft Ry:n pelien pääkielenä käytetään suomen kieltä, ja kaikilta pelaajilta edellytetään turvallisuussyistä hyvää suomen ja/tai englannin kielen ymmärrystä.

1. Yleistä

1.1. Suojaimet ja tarvittavat pelivarusteet

Peleissä hyväksytään seuraavat silmäsuojaimet:

- Paintball-maskit
- Sansein ritilämaskit
- Ballistiset suojalasit
- Ampujanlasit varauksin
- Muut testatut silmäsuojaimet

Varmista silmäsuojaimiesi kestävyys ennen pelaamista. Suojaimia voidaan testata pelin tehokkaimmalla aseella.

Sankalaseja saavat käyttää vain täysi-ikäiset ja yli 15-vuotiaat huoltajan kirjallisella lupalapulla. Sankalasien kanssa niskahihnan käyttö on suositeltavaa.

Peleissä on käytössä keltainen ja punainen hihanauha sekä oranssi ns. raatoliina. Hihanauhoilla erotetaan joukkueet toisistaan ja oranssi raatoliina merkkaa pelistä eliminoituneen pelaajan.

Hihanauhan sijoitus oikeakätisillä ampujilla on vasemmassa kädessä ja vasenkätisillä oikeassa kädessä. Voit myös pitää kummassakin kädessä nauhoja samanaikaisesti. Raatoliinan käyttö ei ole pakollista, mutta se on erittäin suositeltavaa.

1.2. Aseiden teho- ja turvarajat

Sarjatuleen kykenevät aseet ja pistoolit saavat maksimissaan ampua 1,2 Joulea (CQB-alueet) tai 1,7 Joulea (metsäpelialueet).

1,2 J eri kuulan painoilla tarkoittaa seuraavia lähtönopeuksia:

0,12 g: 142 m/s
0,20 g: 110 m/s
0,23 g: 103 m/s
0,25 g: 98 m/s
0,28 g: 93 m/s
0,30 g: 90 m/s
0,36 g: 82 m/s
0,43 g: 75 m/s

1,7 J eri kuulan painoilla tarkoittaa seuraavia lähtönopeuksia:

0,12 g: 168 m/s
0,20 g: 130 m/s
0,23 g: 122 m/s
0,25 g: 117 m/s
0,28 g: 110 m/s
0,30 g: 103 m/s
0,36 g: 97 m/s
0,43 g: 89 m/s

Itselataavaa kertatulta käyttävät tarkkuuskiväärit, joissa ei ole mahdollisuutta sarjatuleen saavat ampua maksimissaan 2,25 J. Eri kuulan painoilla tämä tarkoittaa seuraavia lähtönopeuksia:

0,12 g: 194 m/s
0,20 g: 150 m/s
0,23 g: 140 m/s
0,25 g: 134 m/s
0,28 g: 126 m/s
0,30 g: 122 m/s
0,36 g: 112 m/s
0,43 g: 102 m/s

Kertaviritteiset tarkkuuskiväärit saavat maksimissaan ampua 3 J. Eri kuulan painoilla tämä tarkoittaa seuraavia lähtönopeuksia:

0,12 g: 223 m/s
0,20 g: 173 m/s
0,23 g: 161 m/s
0,25 g: 155 m/s
0,28 g: 146 m/s
0,30 g: 141 m/s
0,36 g: 129 m/s
0,43 g: 118 m/s

Eri aseluokilla on eri turvarajat, joiden alle ampuminen on ehdottomasti kiellettyä.

Sarjatuliaseet ja pistoolit, eli alle 1,2 joulea ampuvat (CQB-alueet) ja alle 1,7 joulea ampuvat (metsäpelialueet): ei turvarajaa.

Puoliautomaattiset tarkkuuskiväärit ja heikompitehoiset pulttilukkoiset tarkkuuskiväärit, eli 1,2/1,7-2,25 joulea ampuvat: 20 metriä.

Tehokkaat pulttilukkoiset tarkkuuskiväärit, eli 2,25-3 joulea ampuvat: 30 metriä.

Sarjatulen käyttö lähietäisyydeltä ei ole toivottavaa. Tarkkuuskivääreillä pelaavien on erittäin suositeltavaa kantaa heikompitehoista vara-asetta lähitilanteita varten.

1.3. Erikoisaseet ja niiden käyttö

Sallittuja heitettäviä kranaatteja ovat kuulia ampuvat airsoft-kranaatit ja dekokranaatit. Dekokranaattien käytöstä voit lukea lisää täältä. Jokainen dekokranaatti täytyy hyväksyttää pelinvetäjällä ennen käyttöä. Heitettäviä kuulakranaatteja ei tarvitse hyväksyttää. Kranaattia heitettäessä on huudettava "KRANAATTI!". Kranaatti heitetään alakautta.

Pyrotekniikkaan pohjautuvat kranaatit, äänikranaatit sekä kumi- tai vaahtomuovikärkiset kranaatit ovat lähtökohtaisesti kiellettyjä.

Heitin- ja kiväärikranaatit ovat sallittuja. Jokainen normaalista poikkeava heitin- ja kiväärikranaatti täytyy hyväksyttää pelinvetäjällä ennen käyttöä. Kranaatin kuulan osuma eliminoi pelaajan, kuten muukin kuulan osuma, ellei pelinjohto muuta mainitse.

Airsoft Innovations 40 Mike-kranaattia saa käyttää peleissä 10m turvarajaa noudattaen.

Airsoftiin tarkoitettu kuminen tai muuten elastinen puukko voi olla kannossa hiljaista eliminointia eli puukottamista varten. Kaikki puukottamiseen käytettävät välineet on hyväksytettävä pelinvetäjällä ennen käyttöä. Hiljainen eliminointi tapahtuu koskettamalla kohdetta kädellä tai erikseen pelinjohdolla hyväksytetyllä välineellä ja lausumalla puukko. Puukottamalla eliminoitava pelaaja toimii muuten samalla tavalla kuin eliminoituessaan kuulasta, mutta ei huuda "OSUMA!" -huutoa.

Kilven tulee kuvata aitoa ballistista kilpeä, koon ollessa maksimissaan 120cm x 60cm. Kilpi ei saa olla läpinäkyvä, kilvessä saa olla noin 10cm korkea ja 30cm leveä "ikkuna".
Kilven kanssa saa käyttää ainoastaan pistoolia. Pistoolilla saa ampua tähdättyjä laukauksia kilven ikkunaa käyttäen, siten että pistoolia pidetään kilven edessä ja laukaus tähdätään kilven ikkunan lävitse. Kilpi on henkilökohtainen, eikä sitä voi kesken pelin siirtää toiselle henkilölle. Kilven voi tuhota kranaatilla. Itse pelaajaan osunut kuula lasketaan aina normaaliksi osumaksi. Kun kilpi on tuhoutunut, sitä ei voi käyttää enää saman pelin aikana.

Kaikki itse tehdyt tai rakennetut aseet on hyväksytettävä pelinvetäjällä ennen pelaamista.

1.4. Vastuu

Jokainen pelaaja on vastuussa itsestään ja varusteistaan. Kuitenkin jos selvästi pystytään osoittamaan, että pelaaja on omilla toimillaan ja säännöistä piittaamatta aiheuttanut fyysistä tai materiaalista vahinkoa toiselle pelaajale, on koituneet vahingot korvattava parhaaksi katsotulla tavalla. Mikäli löydät pelialueelta tarvikkeita (lippaat, varusteet, aseiden osat tms.) on velvollisuutesi korjata ne talteen ja toimittaa ne pelinvetäjälle.

1.5. Asenne

Pidä aina mielessäsi, että airsoft on vain leikkiä ja mukava harrastus. Mikäli sinua huomautetaan säännöistä, älä loukkaannu, vaan paina asia mieleesi vastaavien tilanteiden välttämiseksi. Mikäli olet asiasta eri mieltä, voi siitä tietenkin keskustella järkevästi, mutta älä ala riitelemään asiasta. Nämä säännöt on tehty pelaajien ja pelialueen turvallisuutta ajatellen. Muista myös käyttäytyä hyvin kanssapelaajaa kohtaan. Vältetään kaikkea ylimääräistä huutelua ja mahdollisesti loukkaavaa toimintaa.

1.6. Päihteet

Päihteet ja airsoft eivät kuulu yhteen. Alkoholin tai muiden päihteiden nauttiminen ennen peliä tai pelin aikana on ehdottomasti kiellettyä. Väärinkäsityksien välttämiseksi alkoholipulloja, tyhjiä tai täysinäisiä, ei saa pelikentille tuoda. Tupakointi on sallittu vain sille erikseen osoitetussa paikassa.

1.7. Teräaseet

Pelin aikana mukana olevat teräaseet on pidettävä asianmukaisesti suojattuina, jotta ne eivät aiheuta vaaraa kantajalleen tai kanssapelaajille.

1.8. Alkubriiffi

Ennen pelien aloittamista yhdistyksen virallisissa tapahtumissa pidetään ns. alkubriiffi, jossa kerrataan pelaajille säännöt, ilmoitetaan mahdollisista sääntömuutoksista ja tiedotetaan yhdistyksen asioista. Jokainen pelaaja on velvoitettu kuuntelemaan alkubriiffin.

1.9. Lasertähtäimet

Lasertähtäimet ovat kaikissa yhdistyksen järjestämissä peleissä kiellettyjä. Tämä koskee näkyvän valon lasereita sekä infrapunalasereita.

2. Pelin aikana

2.1. Vaaratilanteet

Jos vaaratilanne syntyy pelin ollessa käynnissä, tulee vaaran ensimmäisenä huomanneen pelajan huutaa "PELI SEIS!" välittömästi. "PELI SEIS!" -huuto kuuluu jokaisen pelaajan velvollisuuksiin ja jokainen on velvoitettu toistamaan huudon. Pelin ollessa seis pelaajat eivät liiku paikaltaan ennen kuin pelin keskeyttänyt tilanne selvitetään. Asian selvittää yhdistyksen toimihenkilö. Kun pelin katkaissut asia on selvitetty, peli jatkuu huudolla "PELI KÄY!" tai loppuu huudolla "PELI OHI!". Kummassakin tapauksessa huuto toistetaan.

Peli tulee huutaa seis seuraavissa tapauksissa:

- Peliin kuulumattomia ilmaantuu pelipaikalle. Sivullisille käydään ilmoittamassa alueella tapahtuvasta aktiviteetista ja pyydetään ystävällisesti siirtymään pelialueen ulkopuolelle.
- Varsinaisella pelialueella tai offgame-alueella sattunut tapaturma, joka vaatii suurempaa hoitoa.
- Itseltä tai pelikaverilta putoaa silmäsuojus päästä, menee rikki, tai menee muuten sellaiseen kuntoon, että pelaaminen saattaa aiheuttaa silmävammoja tai muita vakavia ruumiinvammoja.
- Muut vaaratilanteet, esim. joku putoaa järveen tai jäihin, tulipalo jne.

Vaaratilanteiden välttämiseksi sokkona ampuminen on kiellettyä. Pelaajan on aina nähtävä mihin tämän ampumat kuulat lentävät.

2.2. Pelin aloitus

Peli alkaa, kun kumpikin joukkue on ilmaissut olevansa valmis ennalta sovitulla huudolla, kuten "VALMIS!". Suojalasit laitetaan päähän aina pelialueelle offgame-alueelta siirryttäessä ja ne pysyvät päässä aina kun ollaan pelialueella, mutta viimeistään tässä vaiheessa on syytä varmistaa, että kaikki ovat suojalasinsa muistaneet. Lippaat kiinnitetään aseisiin vasta aloituspaikoilla. Kun kumpikin osapuoli on valmis, voidaan peli käynnistää huudolla "PELI KÄY!". Vasta pelin aloittamisen jälkeen on ampuminen sallittua. Myös pelikohtaisia muutoksia voi esiintyä.

2.3. Pelissä mukana oleva pelaaja   

Järki mukaan pelikentälle. Mikäli olet varmassa ampumapaikassa ja tiedät ettet voi olla osumatta, älä tyhjennä koko lipasta vaan käytä järkeäsi. Pari kuulaa on varmasti riittävä määrä.
Fyysinen kontakti toiseen pelaajaan on ehdottomasti kielletty poislukien hiljainen eliminointi kädellä tai elastisella puukolla. Mikäli olet varma osumastasi vastustajaan, mutta hän ei huomaa sitä, älä jää ihmettelemään vaan ammu uudestaan. Airsoft-aseiden kuulat ovat kevyitä ja pitkältä etäisyydeltä osumaa ei välttämättä huomaa, etenkin jos kohde on liikkeessä. Päätä pienemmästä reijästä ampuminen on kiellettyä, ellei pelaaja ole reijästä kosketusetäisyyden ulkopuolella.

2.4. Eliminoitunut pelaaja 

Eliminoiduttuasi tulee sinun muistaa seuraavat asiat:

- Ilmaise muille, että sinuun on osunut huutamalla "OSUMA!" tai karjaisemalla kuuluvasti.
- Pidä silmäsuojaimet päässä. Pidä ne päässä myös offgame-alueella niin kauan kuin peli on käynnissä.
- Irrota lipas aseesta.
- Ammu tyhjälaukaus kertatulella maahan tyhjentääksesi aseen piipun.
- Varmista aseesi.
- Pidä oranssi raatoliina näkyvillä – näin erotut helposti pelissä mukana olevista. Mikäli et omista raatoliinaa, pidä toista kättäsi ylhäällä merkkinä eliminoitumisestasi.
- Älä häiritse peliä, vaan tarvittaessa jää odottamaan tilanteen rauhoittumista paikoillasi maaten.
- Eliminoituneet eivät voi keskustella pelissä mukana olevien pelaajien kanssa.

2.5. Pelin lopetus

Kun on todettu, että kaikki toisen joukkueen pelaajat on eliminoitu, tehtävä suoritettu tai asetettu aikaraja umpeutunut, huudetaan "PELI OHI!". Jokainen pelaaja toistaa tämän huudon kuuluvasti. Tämän jälkeen siirrytään ripeästi offgame-alueelle valmistautumaan seuraavaan peliin. 

3. Offgame-alue

Offgame-alueelle saavuttaessa tulee jokaisen pelaajan tarkistaa seuraavat asiat:

- Ase on varmistettu.
- Aseessa ei ole lipasta kiinnitettynä.
- Sormi ei ole liipaisinkaaren sisäpuolella.
- Tyhjälaukaus on suoritettu. Tyhjälaukaus tulee suorittaa turvalliseen suuntaan sekä tilassa, jossa jokaisella lähistön henkilöllä on suojalasit päässä.
- Silmäsuojaimet pidetään päässä pelin aikana myös offgame-alueella
- Hop-upia saa säätää ainoastaan pelinjohdon ennalta määrittelemällä paikalla.
- Pelin aikana ei offgame-alueella saa ammuskella, sillä se saattaa häiritä pelissä mukana olevia.

3.1. Valmistautuminen peliin

Jotta pelipäivään mahtuisi mahdollisimman paljon toimintaa, muista hoitaa kaikki huollolliset asiat kuten lippaiden lataus ja nestetankkaus ennen seuraavan pelin kannalta epäoleellisia asioita.
 
4. Pelialuekohtaiset lisäykset

Tarkista pelialuekohtaiset säännöt ja tehorajat pelialueen omalta sivulta.

- Lempäälän Jättömaa

- Säres Center
« Viimeksi muokattu: 25 Elokuu, 2023, 09:05:01 kirjoittanut Nosferatu »

theIOVAK

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 23
 • cyka blyat
Vs: Pirkanmaasoftin pelisäännöt
« Vastaus #1 : 01 Marraskuu, 2015, 23:51:26 »
Hei.Huomasin yhden pienen virheen tuolta kaavake osiosta löytyvistä pelisäännöistä ( http://pirkanmaasoft.info/Kaavakkeet/pelisaannot.pdf )
siellä sanotaan ``Peleissä on käytössä sininen ja punainen hihanauha``. Jos jotain kiinnostaisi.

Nosferatu

 • Toimikunta
 • Käyttäjä
 • *
 • Viestejä: 655
Vs: Pirkanmaasoftin pelisäännöt
« Vastaus #2 : 02 Marraskuu, 2015, 04:33:53 »
Kotisivuilta ja foorumilta saattaa löytää vanhentuneita tietoja. Tällaisissa ristiriitaisissa tapauksissa foorumilta löytyvä uusin tieto kumoaa aina vanhemman tiedon.
« Viimeksi muokattu: 02 Marraskuu, 2015, 04:54:24 kirjoittanut Nosferatu »

sahis

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 4
Vs: Pirkanmaasoftin pelisäännöt
« Vastaus #3 : 23 Huhtikuu, 2016, 11:10:07 »
Moro kaikille lukijoille.
Kysyisin sellaista asiaa poikieni puolesta ja itseäni sivistääkseni, että mitä säännöt sanovat nuorista pelaajista, jotka ovat jäseniä, että pitääkö heillä olla jäsenkortin lisäksi vielä se vanhempien allekirjoittama lupalappu mukana ja mikä on se ikäraja, jolloin ei tartte lupalappua, vaan jäsenkortti riittää?

LKsGt

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 21
 • -Operator-
Vs: Pirkanmaasoftin pelisäännöt
« Vastaus #4 : 23 Huhtikuu, 2016, 13:04:20 »
Lupalappua et tartte sitten lapselles, kun saat jäsenkortin koska jäsenhakemuksessa lapsellasi on huoltajan allekirjoitus.
When you say "lets go" I am moving

Viiskasi

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 17
Vs: Pirkanmaasoftin pelisäännöt
« Vastaus #5 : 02 Elokuu, 2016, 14:18:28 »
Terve kaikille!
Suojalasiasiaa kyselisin. Saako käyttää esim ce hyväksyttyjä työmaa laseja? Taitavat olla 3M valmistamat. Lasit istuu hyvin päähän ei jää rakoja sivuille. Testattu on että kestää suoraa kuulaosumaa 2m päästä! Kysymys siis, saako niillä osallistua peleihin?

Haapanen

 • Hallituksen jäsen
 • Administrator
 • Käyttäjä
 • *****
 • Viestejä: 218
Vs: Pirkanmaasoftin pelisäännöt
« Vastaus #6 : 02 Elokuu, 2016, 14:48:45 »
voiy tuoda paikalle jossa ne testaab 3J teholla n.10cm päästä m3 se pitäisi heittämällä kestää, sen jälkeen niitä voi käyttää

Koliakka

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1

Nosferatu

 • Toimikunta
 • Käyttäjä
 • *
 • Viestejä: 655
Vs: Pirkanmaasoftin pelisäännöt
« Vastaus #8 : 07 Elokuu, 2016, 21:14:21 »
Tavallisissa kaikille avoimissa peleissä ei räjähdyksen kovasta äänestä johtuen, mutta K-18 -peleissä kyllä pelinvetäjän hyväksynnällä.

isto

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 262
 • Hatulle on aina käyttöä
Vs: Pirkanmaasoftin pelisäännöt
« Vastaus #9 : 08 Elokuu, 2016, 17:00:08 »
Tuohon silloin tällöin pompahtavaan lasikysymykseen: CE-merkintä yksistään ei tarkoita suojausluokan suhteen yhtään mitään.
Laseista tulee löytyä merkintä EN 166 X - Y, jossa Y on mekaaninen suojausluokka.
Standardi EN 166 määrittelee suojausluokat S, F(0,86g@45m/s = 0.9J) , B (0,86g@120 m/s = 6,2J) ja A (0,86@190m/s). Näistä 3J vaatimuksen täyttävät siis B ja A. Useimmat työmailla käytetyt (ja rakettilasit) ovat luokkaa F eivätkä siis kelvollisia.

juhoensio

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2
Vs: Pirkanmaasoftin pelisäännöt
« Vastaus #10 : 08 Elokuu, 2016, 17:29:29 »
Voidaanko pelisääntöjä tarkentaa seuraavissa tilanteissa:
- kuula osuu pelaajaan kimmokkeena hökkelin seinästä tai esim. puunoksasta, kivestä yms. jos olen     oikein ymmärtänyt, em. tilanteet eivät ole osumia,
- kuula osuu suoraan pelivälineeseen, onko se osuma joka eliminoin sen pelivälineen pelin ajaksi, mutta ei ole osuma pelaajaan?
- kuula osuu suoraan pelivälineeseen, joka on kotelossa, onko se osuma joka eliminoi sen pelivälineen pelin ajaksi, mutta ei ole osuma pelaajaan?

Nosferatu

 • Toimikunta
 • Käyttäjä
 • *
 • Viestejä: 655
Vs: Pirkanmaasoftin pelisäännöt
« Vastaus #11 : 08 Elokuu, 2016, 18:14:22 »
Kuulan kimmotessa pelaajaan esim. hökkelin seinästä: ei lasketa osumaksi, pelaaja voi jatkaa pelaamista normaalisti. Kimmokkeen on kuitenkin oltava varma, eli jos olet epävarma oliko osuma kimmoke, otetaan se normaalina osumana.

Kuulan osuessa kädessä olevaan aseeseen: ase tuhoutuu, mutta sen voi käydä korjaamassa aloituspaikalla.

Kuulan osuessa holsteroituun tai selässä olevaan aseeseen: normaali osuma, eli pelaaja tippuu pois pelistä normaalisti.

EE5A

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 7
Vs: Pirkanmaasoftin pelisäännöt
« Vastaus #12 : 11 Syyskuu, 2016, 11:54:13 »
Hei!Mikäs olisi ikäraja tähän airsoftiin?

infoBass

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 85
Vs: Pirkanmaasoftin pelisäännöt
« Vastaus #13 : 11 Syyskuu, 2016, 15:17:50 »
Airsoftin pelaamiselle ei ole Suomen lainsäädännön taikka PIMS sääntöjen mukaan määritetty mitään erityistä ikärajaa, ja sitä pelaa hyvin laajalla ikähaarukalla aika nuoresta kohtalaisen vanhempiinkin. PIMS peleissä alaikäinen tarvitsee huoltajaltansa allekirjoitetun peliluvan mukaan peleihin, ja voi tämän lapun omatessaan pelata peleissä.
PIMS pelilupa: http://pirkanmaasoft.info/Kaavakkeet/pelilupa.pdf

Nran

 • Toimikunta
 • Käyttäjä
 • *
 • Viestejä: 794
 • Ei se satu.
Vs: Pirkanmaasoftin pelisäännöt
« Vastaus #14 : 11 Syyskuu, 2016, 19:42:22 »
Pirkanmaasoftin peleihin ovat tervetulleita kaikki pelaajat. Suuntaa antavana ikänä voi pitää sellaisen 11-12 vuotta, riippuen aina pikkaisen nuoresta henkilöstä itsestään. Mikäli kyse on nuoresta pelaajasta, kannattaa tulla tutustumaan peleihin vanhemman kanssa ja katsomaan millaista siellä on. Pelitilanteet voivat olla välillä hyvinkin jännittäviä, pelipäivät ovat pitkiä ja peleissä pelaa samaan aikaan eritasoisia pelaajia, nämä on syytä ottaa huomioon.