Kirjoittaja Aihe: Airsoftia aloittamassa  (Luettu 64449 kertaa)

Nran

 • Toimikunta
 • Käyttäjä
 • *
 • Viestejä: 794
 • Ei se satu.
Airsoftia aloittamassa
« : 14 Marraskuu, 2014, 13:07:41 »
Kirjoiteltiin Nosferatun kanssa hieman tarinaa harrastusta aloitteleville, ja miksi ei muillekkin. Tämän artikkelin on tarkoitus toimia päivitettävänä ohjeistuksena johon voi viitata tulevissa keskusteluissa ja kyselyissä.

Artikkelia päivitetty vuonna 2020

Sisällysluettelo:

1. Mitä sinun tulee tietää ja kuinka valmistautua pelipäivään?
2. Kuinka pelipäivä menee ja mitä siellä tapahtuu?
3. Milloin ja missä pelataan?
4. Mitä varusteita tarvitset?
5. Suojalasien ja suojien hankinta
6. Asetyypin valinta; sniper, rynnäkkökivääri vai pistooli?
7. Sähkö, kaasu, Co2, Hpa vai jousitoiminen ase?
8. Aseen teho ja virirajat.
9. Mitä kuulia ja minkä painoisia käyttää?
10. Käytetyn aseen ostaminen.

11. Varusteiden hankinta.(ks. osa 2)
12. Mistä niitä varusteita kannattaa hommata?(ks. osa 2)
13. Sekalaisia vinkkejä veteraaneilta. (ks. osa 2)
14. Vastuullisen ja hyvän pelaajan vinkkejä. (ks. osa 2)

Ohjeita Aloittelevalle Airsoftaajalle 1/2.

1. Mitä sinun tulee tietää ja kuinka valmistautua pelipäivään?
- Ensiksi sinun pitää lukea, ymmärtää ja opetella pelisäännöt. Niiden osaaminen ja noudattaminen on tärkeää jotta peli pysyy turvallisena ja kaikille tasapuolisena.
- Varmista että aseesi tehot on säännöissä mainituissa virirajoissa (huom. Jättömaalle ja Nokian metsiin on eri tehorajat).
- Tarkista pelipaikka foorumilta pelikalenterista, pelit on pääasiallisesti Sunnuntaisin. Tarkista asia mahdollisten muutosten varalta vielä aamulla ennen pelipaikalle siirtymistä. Alueiden kuvaukset ja ajo-ohjeet löytyvät foorumilta.
- Saavu paikalle aikataulun mukaan hyvissä ajoin valmistautumaan ja briiffiä kuuntelemaan, hyväksyttyjen silmäsuojien & rajoissa olevan aseen kanssa. Alaikäisillä tulee olla mukanaan vanhempien kirjoittama lupalappu.
- Pelipäivälle tulee varata mukaan reilusti vettä ja mahdollisesti myös muuta evästä. Energiajuomat kannattaa kaataa viemäriin.
- Sateisena päivänä on hyvä ottaa kuivat vaihtovaatteet mukaan.

2. Kuinka pelipäivä menee ja mitä siellä tapahtuu?
Pelit alkavat kahdeltatoista, mutta pelialueelle saa tulla jo yhdentoista jälkeen, kokoonnumme aina off-game alueelle eli offarille. Pelipaikalle kannattaa saapua hyvissä ajoin, jolloin sinulle jää aikaa purkaa tavarasi, varustautua ja testata asettasi ennen pelaamista. Muista kronottaa aseesi, eli tarkistaa sen lähtönopeus. Yhdistyksen krono on peleissä paikalla ja kaikkien vapaassa käytössä. Tämä on myös hyvä tilaisuus tutustua muihin harrastajiin sekä esim. jutella varusteista, rohkeasti vain juttelemaan ja kyselemään. Jossain vaiheessa pelinvetäjä perii sinulta viiden euron pääsymaksun saapuessasi pelipaikalle tai ennen pelien aloittamista. Ensikertalaisille ja Pirkanmaasoft RY:n jäsenille pelipäivä on maksuton. Alaikäisillä tulee olla mukanaan vanhempien kirjoittama lupalappu. Pelipäivä kestää niin pitkään kun pelaajia on ja pelinvetäjä paikalla kykenee olemaan, käytännössä pelit loppuvat yleensä neljän jälkeen. Paikalta saa toki poistua aikaisemminkin.

Pelipäivän kulku:
- Virallisesti pelipäivä alkaa klo 12:00 pelinvetäjän pitämällä alkubriifillä. Briiffi kestää noin kymmenisen minuuttia ja on kaikille pakollinen. Briiffissä käydään läpi turvallisuusasiat, säännöt, pelialue ja mahdolliset muut asiat. Briiffi on myös mahdollisuus kysyä mieltä askarruttavista asioista. Tästä muutama minuutti ja varsinaiset pelit alkavat.
- Pelit alkavat yleensä pelinvetäjän käskystä siten että pelaajat muodostavat vapaasti kaksi riviä, hihanauhoilla erotetut punaiset ja keltaiset. Pelinvetäjä tasoittaa tarvittaessa joukkueita, selittää seuraavan pelimuodon säännöt ja joukkueet poistuvat pelikentälle. Pelikentällä joukkeiden ryhmittäydyttyä paikoilleen tulee huuto "kymmenen", joka tarkoittaa pelin alkamista noin kymmenen sekunnin kuluttua, huuto "Peli Käy" käynnistää pelin.
- Pelit kestävät keskimäärin noin vajaan parisenkymmentä minuuttia, joskus vähemmän - joskus kauemmin. Pelien väleissä on n. viiden minuutin pituinen tauko jonka tarkoitus on antaa aikaa latailla lippaat ja nauttia nestettä.
- Jossain välissä päivää pidetään hieman pidempi ruokatauko.
- Pelipäivän aikana pelataan siis määrittelemätön määrä erityyppisiä pelejä jotka eivät yleensä liity toisiinsa mitenkään. Tämä antaa mahdollisuuden sekoittaa joukkueita ja kokeilla erilaisia taktiikoita. Peleissä ei ole osallistumispakkoa.

Vinkkejä ensimmäisiin peleihin:
- Ensimmäiset pelit voivat olla hankalia ja noutaja tulla nopeasti yllättävästäkin suunnasta. Pelialueen tuntemus ja liikkuminen on tärkeää, opit alueet kuitenkin suhteellisen nopeasti.
- Kannattaa seurata vanhempia pelaajia, kuitenkaan heitä häiritsemättä. Paras tapa ei ole seurata jonossa perässä, vaan tarkkailla hieman kauempaa kuinka kokeneemmat pelaajat toimivat ja liikkuvat.
- Katso aina hihanauha ennen ampumista, kukaan ei tykkää tulla ammutuksi omien toimesta.
- Käsittele asettasi aina varoen, älä siis pidä sormea liipaisimella ellet ole juuri ampumassa.
- Älä osoittele aseella muita kuin pelissä olevia vastustajia. Muista että turvallisuus on ensisijalla!   

3. Milloin ja missä pelataan?
- Pirkanmaasoftin pelialueet, pelialueiden kuvaukset, sijainnit ja lähestymisohjeet löydät tämän foorumin Pelialueet-osastolta.
- Pelit järjestetään lähtökohtaisesti joka sunnuntai ympäri vuoden. Kesäaikaan järjestetään myös arki- ja lauantaipelejä.
- Pelikalenteri kertoo missä pelataan ja milloin. Sunnuntaipelit eivät vaadi ennakkoilmoittautumista.
- Pelaajia on kesäisin normaaleissa Sunnuntaipeleissä siinä kuutisenkymmentä, joskus jopa sata. Talvisin pelaajia on viikottain noin kolmisenkymmentä. Pelaajia löytyy jokaisesta ikäluokasta, Pirkanmaasoft RY:n peleihin ovat kaiken ikäiset ja tasoiset pelaajat tervetulleita.

Lempäälä, ensimmäisten mökkien valmistumisen jälkeen

4. Mitä varusteita tarvitset?
Jotta kykenet pelaamaan, tarvitset minimissään nämä varusteet:
- Suojalasit tai maskin. Huomioi että silmäsuojaimet tulee olla airsoft-käyttöön hyväksytyt.
- Ase joka ampuu airsoft-kuulia sekä on teholtaan pelialueelle sallituissa rajoissa. Tämä ase voi olla joko oma tai vuokra-ase. Yhdistyksen vuokra-aseista voit lukea täältä http://pirkanmaasoft.info/forum/index.php?topic=1423.0
- Biokuulia sekä lippaanlataajan.
- Verkkarit tai muut liikkumista helpottavat vaatteet.
- Punaisen ja keltaisen hihanauhan (näitä saa ostettua yleensä myös peleistä paikanpäältä).
- Nilkkaa tukevat kengät.
Bonusta on:
- Parempi ase; kuten muuallakin, halvalla saa harvoin hyvää.
- Maastopuku; maastoudut sekä pääset tunnelmaan paremmin.

5. Suojalasien ja suojien hankinta
- Airsoftin ainoa pakollinen varuste on suojalasit. Mitkä tahansa suojalasit eivät kuitenkaan kelpaa, vaan niiden on oltava airsoft-käyttöön hyväksytyt. Hyviä suojalasivalmistajia ovat mm. ESS, Bollé ja Sansei, WileyX. Sankalasimallisia suojalaseja saavat käyttää vain täysi-ikäiset ja yli 15-vuotiaat vanhempien kirjallisella luvalla, johtuen niiden heikommasta suojauksesta. Silmien lisäksi myös hampaat on hyvä suojata. Tämä onnistuu esimerkiksi koko naaman peittävällä maskilla tai erillisellä kasvojen alaosan peittävällä suojalla. Myös jääkiekossa käytettävät hammassuojat ovat yksi vaihtoehto. Muita suojavarusteita kuten polvisuojia kannattaa myös käyttää. Suojalaseja ja muita suojavarusteita voi löytää jokaisesta airsoft-kaupasta.
-Suojalaseissa suosittuja ovat mm. ESS:n Crossbowit,Bollen X800 ja X1000-lasit
- Kokokasvomaski on loistava valinta aloittelijalle ja nuoremmalle pelaajalle, maski suojaa silmiä, hampaita ja naamaa. Vältä markettien roskaa ja osta laadukas verkkomaski alan kaupasta, huomioi että pleksiset kokomaskit huurtuvat helposti.
- Silmäsuojaus kannattaa hankkia ehdottomasti alan liikkeestä eikä käytettynä. Alan liikkessä pystyt myös sovittamaan suojaimia, jolloin voit varmistua siitä, että suojaimet sopivat kasvojesi muotoon.
- Huivi tai kommandopipo ei suojaa hampaita.
- Polvisuojat suojaavaat polvia iskuilta sekä kastumiselta. Polvisuojat eivät ole millään muotoa pakolliset, monet kokeneetkaan pelaajat eivät niitä käytä. Toiset taas eivät pelaa ilman.
- Kypärä suojaa päähän kohdistuvilta osumilta tai kolhuilta. Kypärä ei ole pakollinen pelin kannalta.

6. Asetyypin valinta; sarjatuliase, tarkkuskivääri, haulikko vai pistooli?
Aseen valintaan vaikuttaa paljon jokaisen pelaajan henkilökohtainen pelityyli sekä omat mieltymykset. Monesti nämä asiat muuttuvat sekä tarkentuvat harrastuksen edistyessä. Airsoftissa käytettyjen muovikuulien luonteen ja turvallisen pelaamisen takia aseiden kantomatkat ovat rajalliset. Pistooleilla ammutaan noin 0-30m matkoille, konepistooleilla ja rynnäkkökivääreillä noin 0-60m ja tarkkuuskivääreillä aina vajaaseen sataan metriin. Lähimatkoilla ja CQB(Close Quarter Battle)-tilanteissa aseen nopea käsittely korostuu ja tarkkuuden merkitys vähenee. Lyhyemmät aseet ovat kätevämmät liikuttaessa kulmien taakse, metsäalueilla aseen koolla ei ole merkitystä, tarkkuudella taas on.

- Aloittelijalle selkeästi paras vaihtoehto on sähkötoiminen sarjatuliase. Konepistooli tai rynnäkkökivääri. Se on toimintavarma, helppo huollettava sekä pelitehokas. Sarjatuliaseen kantama on hyvä ja mahdollisuus ampua monta kuulaa nopeasti peräjälkeen helpottaa osumista.
- Tarkkuuskivääri ja sniperinä toimiminen houkuttaa monia, mutta itse pelaaminen ei ole niin hohdokasta kun konsolipelit antavat ymmärtää. Kelvollinen tarkkuuskivääri on kallis hankinta ja pelityyli on hyvin paljon paikallaan oleva, moni tylsistyy tähän hyvin nopeasti. Tarkkuuskivääri vaatii 30m turvarajan takia myös yleensä toisen aseen, esim. pistoolin. Tarkkuuskiväärit ovat suurimmalta osin jousiviritteisiä.
- Haulikko. Monet airsoft-haulikot eivät ole itseasiassa haulikoita, vaan yhden kuulan kerrallaan ampuvia epätarkkoja jousitoimisia aseita jotka vain näyttävät haulikolta. Varsinaiset Airsoft-haulikot ampuvat yleensä kolme kuulaa kerrallaan, joten osuminen helpottuu hajonnan takia. Haulikko on yleensä jousitoiminen ja kolme kuulaa ampuva haulikko vaatii hieman voimaa viritykseen. Hyvät kaasutoimiset haulikot ovat kalliita. Haulikko ei ole hyvä ensimmäinen ase.
- Pistoolit ovat edullisia perusaseita lähietäisyydelle. Pistoolilla pelaaminen vaatii paljon liikkumista sekä pelinlukutaitoa, pistoolipelaaja on usein tilanteessa missä vastustaja on kantomatkan ulkopuolella. Pistooleita on jousitoimisia ns. vemppuja, kaasutoimisia sekä sähkötoimisia. Pistooli on ihan hyvä ensimmäinen ase jolla päästä peleihin mukaan ilman suurempia rahallisia panostuksia, joskin lyhyt kantomatka ja pieni lipas jättää kokemattoman pistoolipelaajan erittäin helposti alakynteen sähkötoimisia sarjatuliaseita vastaan. Tämä latistaa helposti peli-iloa.

7. Sähkö, kaasu, Co2, Hpa vai jousitoiminen ase?
- Sähkötoiminen ase on helpoin, halvin ja kätevin hankinta. Aseen toimintavoimana on aseen sisällä oleva ladattava akku.
- Kaasutoimisissa aseissa yhtenä muuttuvana tekijänä on kaasun käyttäytyminen eri lämpötiloissa. Kaasu laajenee erilailla kylmässä ja lämpimässä, tämä tarkoittaa sitä että esim. monet Co2-aseet ovat liian tehokkaita kuumana kesäpäivänä eikä niillä saa silloin pelata, GBB-aseet taas menettävät lähes kaiken tehonsa alle kymmenessä asteessa ja ovat näinollen hyödyttömiä muuten kuin hyvällä kelillä. Myös tuoreen hyvälaatuisen Co2-kapselin vaihtaminen aseeseen lisää aseen tehoa ensimmäisten laukausten aikana. Kaasutoimisten aseiden kanssa pitää siis tietää miten ase käyttäytyy eri lämpötiloissa.
- Jousitoiminen ase on helppo, aseen käyttövoimana on käsin viritettävä jousi. Jousitoimiset aseet, pois lukien tarkkuuskiväärit, ovat yleensä hitaampia käyttää ja aloittelija jää jousitoimisella aseella erittäin helposti nopeampien sähkötoimisten aseiden jalkoihin. Monesti (ei aina) halvimmat jousitoimiset aseet ovat myös laadullisesti huonoja. Tarkkuuskiväärit ovat lähes poikkeuksetta jousitoimisia, tarkka-ampujan hitaaseen pelityyliin jousitoimisuus sopii mainiosti.
-Hpa-toimiset, eli paineilmalla toimivat aseet ovat kalliita, eivätkä hyviä aloittelijoille
8. Aseen teho ja virirajat.
Pelaajien turvallisuus on ensisijaisen tärkeää, tämän vuoksi Pirkanmaasoft RY käyttää säännöissä ilmoitettuja aseiden tehorajoja. Tehorajat ovat ehdottomat ja tätä myös valvotaan. Peleissä järjestetään pistokokeita jossa pelaajien aseet testataan. Ylitehokkailla aseilla pelaaminen johtaa välittömästi aseen käyttökieltoon sekä jatkotoimenpiteisiin, joka on ylityksen suuruudesta riippuen joko huomautus tai pelikieltoa. Ainut virallisesti hyväksytty lähtönopeuden mittaustulos on mittaus joka on tehty Pirkanmaasoft RY:n kronolla, krono löytyy pelipaikalta. Kronottamiseen saa tarvittaessa apua toimikuntalaisilta.

Tässä hieman vinkkejä aseen tehopuoleen:
- ÄLÄ luota koskaan esi-ilmoitettuun mittaustulokseen, äläkä varsinkaan asepakkauksen printtiin.
- Kronota ase AINA liikkeessä kaupanteon yhteydessä. Netistä tilaamalla tämä on luonollisesti vaikeampaa. Muista että hyvässä liikkeessä kronottaminen on peruspalvelu.
- Jotta tiedät mitä ase uusi aseesi ampuu, ase PITÄÄ kronottaa jossain ennen pelaamista, joko paikallisessa liikkeessä tai pelialueella. Pelialueella kronottaessa voi tulla pettymys jos ase ampuu yli.
- Mikäli raahaat aseen paikalliseen liikkeeseen ja ase ampuu yli, hyvä liike tekee muutostyön joka on yleensä jousen vaihto. Monissa uudemmissa aseissa tämä ei ole kovin hankalaa omin päinkään (spring quick change), muista tarkistaa myyjältä.
- Suurempi lähtönopeus ei tee parempaa pelaajaa tai aseesta pelitehokkaampaa. Aseen hop-up koneisto on se joka kantaman tekee, ei suuri lähtönopeus.
- Muista että kronot on yksilöitä, ei kannata yrittää virittää asetta juuri ja juuri tehorajan alle, saattaa mennä pelipaikan kronolla mitattuna yli.
- Varsinkin uusilla aseilla on sisäänajoaika jossa koneisto asettuu, joskus yli - joskus ali. Kronota siis usein.
- Sää vaikuttaa tiettyjen aseiden toimintaan (varsinkin kaasut). Kronota siis usein.
- Ylitehoinen ase on turvallisuusriski jolla ei saa ikinä missään olosuhteissa pelata. Vain idiootit eivät ota tätä huomioon.
- Peleissä ei sallita pienintäkään aseen tehon ylitystä kenelläkään eikä missän olosuhteissa. Rajat ovat ehdottomat.


9. Mitä kuulia ja minkä painoisia käyttää? Entäs se lähtönopeus?
Kuulat ovat yksi eniten ja helpoiten aseen tarkkuuteen vaikuttavista asioista. Huonolaatuiset kuulat turhauttavat ja pilaavat peli-iloa. Kuulissa hinta kuvaa hyvin usein kuulien laatua. Huomion arvoista on se että hintaero hyvillä ja huonoilla kuulilla on vain joitain euroja montaa tuhatta kuulaa kohti. Kuulat ovat näinollen huono säästökohde.

- Huonolaatuiset kuulat ovat epätarkkoja. Esimerkkitilanteena voi olla se että huonoilla kuulilla ei osu 40m päähän vastustajaan ollenkaan, hyvälaatuisilla kuulilla osuma taas on täysin varma.
- Huonolaatuiset kuulat halkeavat helposti, tämä tarkoittaa sitä että esimerkiksi verkkomaskiin osuttaessa kuula voi sirpaloitua.
- Pirkanmaasoft RY:llä on biokuulapakko. Hyvälaatuiset biokuulat eivät eroa suorituskyvyltään normaaleista muovikuulista.
- Nyrkkisääntönä voi pitää sitä että mitä kauemmas ammut, käytä sitä painavampaa kuulaa. Painavammat kuulat ovat hieman hitaampia mutta lentävät kauemmas ja ovat tarkempia. .20g kuulat ovat hyviä pistooleille ja muille pienitehoisille aseille jolla ammutaan lähietäisyydelle. Esimerkiksi .23g - .25g kuulat ovat hyviä normaaleille sähkötoimisille sarjatuliaseille joissa on normaali hop-up koneisto. .28 kuulat ovat suositeltavia viritetyille aseille joissa on tehokas hop-up koneisto. Tarkkuuskiväärit käyttävät painavampia yli .30g kuulia aina .43g asti.
- Kuulien painon valintaan ei ole yhtä vastausta, kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia kuulia. Eri kuulien suorituskyvyissä on huomattavia eroja.
- Halpatavarakauppojen roskakuuliin ei kannata koskea.
- Hyviksi todettuja ja kokeneempien pelaajien suosimia kuulamerkkejä ovat mm. G&G, BLS ja Tippmann- nimisten firmojen kuulat.
- Suurempi lähtönopeus ei tee aseelle pidempää kantomatkaa, parempaa asetta, parempaa pelaajaa tai aseesta pelitehokkaampaa. Aseen hop-up koneisto on se joka kantaman tekee, ei suuri lähtönopeus.

10. Aseen ostaminen uutena tai käytettynä.
Alan kaupoissa on myytävänä huonoja ja hyviä aseita. Houkuttelevin paketti ei aina ole paras. Specna Armsin Core-sarjalaiset, Jing Kongin G36- sarjalaiset ja Cyman AK-sarjalaiset ovat hyviä vaihtoehtoja ensimmäiseksi sähköaseeksi. Muitakin hyviä merkkejä luonnollisesti on. Tietenkään mistään aseesta ei voi olla 100% varma, etteikö maanantaikappaleita esiintyisi. Siksi ase kannattaa ostaa esimerkiksi Atom Airsoftista, jolloin ase on mahdollisuus viedä takuuhuoltoon. Aseen luotettavan toiminnan takaavat laadukkaat kuulat sekä hyvä akku ja laturi. Akuissa nykypäivää ovat 7.4v lipo-akut. Aseesi saa Jättömaalla ampua maksimissaan 1.2 joulea, joka on 0.20g kuulalla 110m/s. 
- Vältä halpoja muovisia aseita.
- Huonoin mahdollinen ratkaisu on halpa tarkkuuskivääri. Tarkkuuskiväärin tarkoitus on ampua tarkasti ja kauas, halpa tarkkuuskivääri ei tee kumpaakaan.
- Jos et ole varma, mikä ase olisi hyvä, kannattaa vierailla luotettavassa alan liikkeessä, kuten Atom Airsoft tai Tradesoft ja kysyä vinkkiä aseen ostamiseen.


Aseen voi ostaa myös käytettynä. Tämä vaatii hieman perehtymistä ja luonnollisesti käytetty on aina käytetty, niin hyvässä kuin pahassa. Hyvä käytetty ase on parhaimmillaan erinomainen valinta, käytettyyn aseeseen on monesti tehty paljon parannuksia ja näinollen samalla rahalla saa enemmän. Käytä käytetyn aseen ostamiseen hieman aikaa ja kokeile asetta aina ennen ostamista. Jos kaveripiiriisi tai perheeseesi kuuluu kokeneempi harrastaja, häntä voi kysyä mukaan ostotapahtumaan. Kokenut harrastaja osaa helpommin tehdä päätelmiä aseen kunnosta ja siitä, vastaako hinta aseen oikeaa arvoa.

Hyvä paikka ostaa ase käytettynä on Pirkanmaasoftin foorumi. Aseita ja varusteita on käytettynä myynnissä myös Kuulatori.fi sivustolla. https://kuulatori.fi/
Jos kaupat suoritetaan etänä, kannattaa muistaa, että mikä on liian hyvää ollakseen totta, ei se yleensä ole totta.


Taistelija kesäisellä Jättömaalla
« Viimeksi muokattu: 02 Helmikuu, 2021, 09:05:54 kirjoittanut Roopeos »

Nran

 • Toimikunta
 • Käyttäjä
 • *
 • Viestejä: 794
 • Ei se satu.
Vs: Airsoftia aloittamassa
« Vastaus #1 : 14 Marraskuu, 2014, 13:08:01 »
Sisällysluettelo:
1. Mitä sinun tulee tietää ja kuinka valmistautua pelipäivään? (ks. osa 1)
2. Kuinka pelipäivä menee ja mitä siellä tapahtuu? (ks. osa 1)
3. Milloin ja missä pelataan? (ks. osa 1)
4. Mitä varusteita tarvitset? (ks. osa 1)
5. Suojalasien ja suojien hankinta. (ks. osa 1)
6. Asetyypin valinta; sniper, rynnäkkökivääri vai pistooli? (ks. osa 1)
7. Sähkö, kaasu, Hpa, Co2 vai jousitoiminen ase? (ks. osa 1)
8. Aseen teho ja virirajat. (ks. osa 1)
9. Mitä kuulia ja minkä painoisia käyttää? (ks. osa 1)
10. Käytetyn aseen ostaminen. (ks. osa 1)
11. Varusteiden hankinta.
12. Mistä niitä varusteita kannattaa hommata?
13. Sekalaisia vinkkejä veteraaneilta
14. Vastuullisen ja hyvän pelaajan vinkkejä


Ohjeita Aloittelevalle Airsoftaajalle 2/2.

11. Varusteiden hankinta
Softaajalle paras asuvalinta on maastopuku. Maastopuvussa on helppo liikkua ja maastopuku maastouttaa. Rahallista panostusta hankinta ei paljoa vaadi, sillä saksalaisia ja brittiläisiä pukuja saa käytettyinä hyvinkin halvalla. Tärkein osa vaatetuksesta on kuitenkin nilkkaa tukevat kengät – niihin kannattaa panostaa. Vaellus- tai varsikengät ovat lähes ehdoton hankinta. Taisteluliivit ja vyöt eivät ole aloittelijalle pakollisia varusteita ja niiden hankkimista kannattaa suunnitella vasta muutaman pelikerran jälkeen. Varusteita saa edullisesti käytettynä.


12. Mistä niitä varusteita kannattaa hommata?
Hyviä suomalaisia airsoft-kauppoja ovat mm. Atom-Airsoft, MilGear ja Tradesoft. Vaatteita ja varusteita myyvät airsoft-kauppojen lisäksi mm. Varusteleka sekä tamperelainen US-Eagle. Monet tilaavat varusteitaan myös ulkomailta.

http://www.varusteleka.fi/fi/
http://www.tradesoft.fi/
http://www.milgear.fi/fi/
http://us-eagle.fi/
http://www.atom-airsoft.fi/


13. Sekalaisia vinkkejä veteraaneilta
- Liiku paljon, pyri pääsemään paikkaan jossa sinun ei odoteta olevan. Yllätys on etu jolla voittaa valtaosan kohtaamisista. Jäämällä paikoilleen tai kyttäämällä samassa paikassa pelaaminen on ensinnäkin tylsää, eikä yleensä johda mihinkään.
- Kommunikoi joukkuekavereitesi kanssa, mutta tee tämä hiljaa. Sormilla sekä käsillä kommunikointi on hiljaista ja tehokasta, esimerkkinä "kaksi tuossa suunnassa" onnistuu näyttämällä kahta sormea ja osoittamalla suuntaa.
- Liiku ja kommunikoi hiljaa. Puhe, kolina ja turha ampuminen paljastaa sijaintisi vastustajalle. Mikäli vastustaja tietää sijaintisi, on sinut helpompi eliminoida.
- Älä liimaudu kylkeen/perään. Kaksi pelaajaa vierekkäin on helppo maali ja vierekkäin olemisesta on harvoin hyötyä, pois lukien CQB-tilanteet.
- Jos haluat maastoutua ja pysyä piilossa, älä liiku. Pienikin liike paljastaa olinpaikkasi.
- Jos sinua ei ole huomattu, joskus on paras vaihtoehto jättää ampumatta.
- Jos sinua ei ole huomattu, anna vastustajan liikkua, läheltä osut paremmin kuin kaukaa. Älä ammu läheltä sarjaa.

14. Vastuullisen ja hyvän pelaajan vinkkejä
Lopuun vielä muutama juttu jotka vastuullinen pelaaja ottaa huomioon.
- Panosta silmä- ja kasvosuojiin. Älä säästä tässä asiassa. Ihmisessä on kaksi asiaa jotka saa airsoft-kuulalla pysyvästi rikki. Silmät ja hampaat.
- Kun hankit silmäsuojia tai muita varusteita, tiedä mitä olet ostamassa. ÄLÄ osta halvinta, osta merkkituotteita.
- Vältä Hong Kong tavarataloja ja muita halpaa roskaa myyviä paikkoja.
- Testauta tai näytä suojasi pelinvetäjille tai kokeneemmille pelaajille. Vedä hihasta ja käy näyttämässä laseja/maskia jos olet edes hiukan epävarma.
- Älä koskaan tähtää päähän jos on mahdollista ampua muualle kehoon. Vartaloon osuu helpommin ja esim. napakat reisiosumat otetaan yleensä lähes aina. Kokeneemmat pelaajat jättävät ampumatta lähes kaikki noin alle 20m pääosumat.
- Älä ammu läheltä sarjaa jos ei ole pakko. Sarjalle on tarkoituksensa mm. rynnäkössä, tulituessa, puskien läpäisyssä tai esim. epätarkoilla aseilla, muuten sarja ei ole taidokas tähdätty laukaus vaan kasa tsägällä räiskittyjä kuulia.
- Käytä hyviä kuulia. Yleensä hinta ja laatu käyvät tässäkin asiassa käsikädessä. Sen lisäksi että halvoilla kuulilla ei osu, ne yleensä sirpaloituvat pahasti.
- Ota osumat aina.
- Käsittele asettasi aina varoen, älä siis pidä sormea liipaisimella ellet ole juuri ampumassa.
- Älä osoittele aseella muita kuin pelissä olevia vastustajia. Muista että turvallisuus on ensisijalla!

Purra, Nokian metsäpelialue
« Viimeksi muokattu: 16 Huhtikuu, 2020, 13:31:03 kirjoittanut Roopeos »

Rekku

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 17
Vs: Airsoftia aloittamassa
« Vastaus #2 : 06 Huhtikuu, 2015, 15:18:50 »
Moi

Olen 11v lapsi ja olen kiinnostunut airsoftista. Onko mahdollista tulla joskus johonkin peliin kokeilemaan lajia? Onko yhdistyksellä tai järjestäjällä aseita ja varusteita, joita voisi vuokrata. Olisi hieno kokeilla lajia ennen kuin ostaa mitään.
« Viimeksi muokattu: 06 Huhtikuu, 2015, 15:31:18 kirjoittanut rekku »

Nran

 • Toimikunta
 • Käyttäjä
 • *
 • Viestejä: 794
 • Ei se satu.
Vs: Airsoftia aloittamassa
« Vastaus #3 : 09 Huhtikuu, 2015, 02:48:01 »
Rekku sekä muut nuoremmat pelaajat. Olette tervetulleita peleihin ihan siinä missä vanhemmatkin pelaajat, eli rohkeasti mukaan vaan. Muistakaa kuitenkin kertoa harrastuksesta ja esimerkiksi tästä foorumista vanhemmillenne. Vanhempanne ovat teistä vastuussa myös pelien aikana, joten heidän tulee ymmärtää mihin olette tulossa ja millainen (hieno, jännittävä ja turvallinen) harrastus Airsoft on.

Eteenkin iskiä kannattaa vinkata ja näyttää vaikka kuvia tai videoita, nämä hommat kun saattaa kiinnostaa myös montaa isää.


NumbNuts

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 42
 • Vihainen veteraani
Vs: Airsoftia aloittamassa
« Vastaus #5 : 12 Syyskuu, 2016, 00:10:08 »
Oisko tää hyvä alotus setti?

Ton setin kokonaishinta on 138,85€
Ainoa must have on toi 19€ maski.
120€ siis pyssyyn ym.
Osta mielummin siis vaikka joku tämmönen http://www.prohobby.fi/airsoft/sahkoaseet/asg-sahkoaseet/asg-m15a4-sahkoase-p-176.html
Vaikka jousipistoolit on hauskoja, niin totuus on, että viikonloppu peleissä niillä suottaapi jäädä jalkoihin kun kaikki muut ampuu kymmenen kertaa nopeammin kuulaa kuin sinä :)
Turskanlahtaaja, RAIDAAJA, Usvainen kukka ja muuta sen sellaista.

Nosferatu

 • Toimikunta
 • Käyttäjä
 • *
 • Viestejä: 656
Vs: Airsoftia aloittamassa
« Vastaus #6 : 12 Syyskuu, 2016, 01:00:20 »
Taktiset holsterit ja kypärät kannattaa ehdottomasti jättää kaupan hyllylle, sillä aloittelija ei niitä tarvitse. Säästetyt rahat kannattaa sijoittaa aseeseen, jonka on käytännössä oltava sähkötoiminen sarjatuliase. Aloittelijan kannattaa harkita Cyman tai Jing Gongin AK, MP5 tai G36 -sarjalaisia, joita myyvät mm. Tradesoft ja MilGear.

Pappasoftaaja

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 47
Vs: Airsoftia aloittamassa
« Vastaus #7 : 12 Syyskuu, 2016, 09:31:56 »
Toinen hyvä vaihtoehto on hankkia käytettynä, silloin yleensä säästää rahaa. Esim. remulta peleistä saa aika halvalla hyviä perus sähköaseita.

EE5A

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 7

Slinger

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 222
Vs: Airsoftia aloittamassa
« Vastaus #9 : 12 Syyskuu, 2016, 16:59:58 »
Miten olis tommone?
http://www.prohobby.fi/airsoft/sahkoaseet/kevytsahkoaseet/asg-mp5a5-sahkoase-p-165.html
Linkkaamasi sähköpyssy on sitä kaikkein edullisinta sarjaa, jota ei meidän peleissä näy käytössä oikeastaan ollenkaan, koska ominaisuuksiltaan se ei vain mitenkään pärjää edulliselle, 150 € hintaluokan sähköaseelle.

Vinkkinä aseiden katseluun: jos sähköaseen hinta on alle 100 €, tai pienellä hintalapulla saa mukaan äänenvaimenninta, tähtäintä (jossa ei välttämättä ole edes mitään tähtäinkuviota) yms. lisäpalikkaa, kannattaa se jättää heti pois harkinnasta. Satasen pintaan löytyy käytettynä sähköaseita, joilla oikeasti pystyt pelaamaan pidempäänkin. Kuten jo Nosferatu totesikin, Milgear ja Tradesoft sekä Atom Airsoft ovat paikkoja, josta varmasti saat pelikelpoisia aseita. Muista kuitenkin valikoimaa selatessa virirajamme: sarjatuliase saa ampua maksimissaan 110 m/s, kun käytetään 0,20 g kuulaa.

EE5A

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 7
Vs: Airsoftia aloittamassa
« Vastaus #10 : 12 Syyskuu, 2016, 17:04:14 »
Joo ainoo ongelma on vaa se raha ku en voi taikoo taskuu 300 e :(

infoBass

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 85
Vs: Airsoftia aloittamassa
« Vastaus #11 : 12 Syyskuu, 2016, 17:19:11 »
Jos matalalla budjetilla lähtee, kannattaa aluksi unohtaa geari sun muu, ja keskittyä kelvon sähköaseen ostamiseen. Jo noin satasella voi löytää esimerkiksi juoksuhaudasta (www.juoksuhauta.net) kelpaavan käytetyn sähköaseen. Näen itse tällä hetkellä ainakin kyseiseltä sivulta neljä ihan hyvää sähköasetta alle sataseen. Kun käytettynä ostaa, kannattaa lukea ilmoitus tarkasti ja vertailla niitä vähän keskenään, mutta itselle ei ole koskaan tullut pettymystä kun olen käytettynä ostanut.

Nran

 • Toimikunta
 • Käyttäjä
 • *
 • Viestejä: 794
 • Ei se satu.
Vs: Airsoftia aloittamassa
« Vastaus #12 : 12 Syyskuu, 2016, 18:02:21 »
Käytetty ase luotettavalta myyjältä on loistava valinta, monessa tapauksessa parempi kuin uusi. Olen itse ostanut melkein kaikki aseeni käytettynä.
Satunpa tietämään että Sauli alias Gummigana myy tai on juuri laittamassa myyntiin jokusen hyvän huolletun & viritetyn aseen, voin suositella varauksetta.

TheGuyWhoLikesAirsoft

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2
Vs: Airsoftia aloittamassa
« Vastaus #13 : 11 Marraskuu, 2016, 16:55:54 »
Ajattelin hankkia Proairsoftista tommottee G&G CM16 Carbine aeg:n joka ampuu noin 122 m/s. Nii saakos sitä käyttää jos on 0,25 g kuulat

Latte66

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 13
 • sähköposti:kupi.artturi@gmail.com
Vs: Airsoftia aloittamassa
« Vastaus #14 : 11 Marraskuu, 2016, 17:58:19 »
Ikävä kyllä ei. Niillä tais saada ampua sen 98 ms, mutta joku varmaan tähän linkkaa tarkemmat nopeudet eri kuulille.