Kirjoittaja Aihe: Aseen avaaminen ja perushuolto/tarkistus toimenpiteet.  (Luettu 25950 kertaa)

Väpä

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 17
 • Gummi Balamaha
Aseen avaaminen ja perushuolto/tarkistus toimenpiteet.
« : 29 Toukokuu, 2012, 22:31:06 »
Elikkäs, monia varmaankin ihmetyttää ja kiinnostaa tuo mintturuiskujen sisältö, ja miten niitä availlaan ja tuunaillaan. Tässä helpoimmat perus jutut. Pidemmittä puheitta päästäänkin asiaan. En käsittele asiaa mitenkä saat rataslaatikon irti aseesta koska aseita on monia erilaisia. Tässä topicissa käsitellään V2 rataslaatikkoa joka on esim. M4 ja MP5 sarjalaisissa. (ei MP5K). Monet perus asiat ovat kuitenkin samat V2 ja V3 rataslaatikoissa.

Ja huomio! EN vastaa mistään vahingoista mitä mahdollisesti aiheutat aseellesi jos yrität aseen purkamista/kasaamista tämän ohjeen mukaan.

Ennenkuin alat tekemään mitään, ammu mielellään pari semilaakia ja ala sitten vasta purkamaan asetta.

Rataslaatikon avaamiseen tarvitset joitakin näistä tai kaikki näistä:

Kuusiokoloavainsetti
Ristipääruuvimeisseli
Juotoskolvi
Tinalankaa
kärkipihdit (oma valinta tarvitsetko vai et)
Teflonteippiä "kierreteippi"

Eli:

Ennenkuin alat tekemään mitään, ammu pari semilaakia ja ala sitten vasta purkamaan asetta. Kun olet saanut rataslaatikon käteesi, katso siitä reiästa sisään mistä moottorin akseli menee sisään. Näet siellä rattaan ja ratashaan eli ns. "antireversal latch". Ota jokin koukku/kärkipihdit ja vedä ratashakaa itseesi kohti että jousi pääsee palautumaan neutraali asentoon.


Kuva on p*ska, mutta katsomalla omaan rataslaatikkoon, pitäisi näiden vihjeiden avulla selvitä.

Tämä tässä on se kuuluisa rataslaatikko eli aseen "sydän".1. Aloita ruuvaamalla irti kaikki ruuvit rataslaatikosta2. Laita ruuvimeisseli rataslaatikon perässä olevasta reiästa sisään, tukeaksesi jousenohjainta ja jousta etteivät ne lentele ympäri huonetta. Ja pidä rataslaatikon ns. oikeapuoli ylhäälläpäin (perästä katsottuna oikeapuoli). Sitten ala vääntämään puolikkaita erilleen, pitäen samalla kiinni ruuvimeisselistä.3.Oikein tehtynä tilanteen pitäisi näyttää tältä4.Sitten ota kuoret erilleen toisistaanNoniin! Olet selviytynyt pahimmasta vaiheesta.

Nyt on aika tarkistaa onko kaikki kunnossa.

5. Aloita ottamalla mäntä ja jousi ulos sylinteristä

Katso ylempi kuva.

6. Tutki onko männässä kulumaa.7. Tässä tapauksessa männässä on pientä kulumaa, joten ei mitään hätää. Jos mäntä näyttää todella kuluneelta se kannattaa vaihtaa.

8. Seuraavaksi otat sylinterin irti. Varo ettei kuvassa näkyvä pieni jousi pääse lipsahtamaan ja lentämään ympäri huonetta. Varo myös ette tappet plate (se musta muovilipare) työnnä shimmejä eli ns. prikkoja pois rattaan akselilta. Ota jousi pois tapista ruuvimeisselin avulla siten että varmistat sormella ettei se lennä, tai käyttämällä pihtejä.Kuva sattu pääseen tärähtään eikä parempaakaan ole, toivottavasti saatte selvää :(

Nyt tarkistetaan sylinterisetin tiiviys. Paremmat Mahosen kirjoittamat ohjeet täällä http://pirkanmaasoft.info/forum/index.php/topic,248.0.html

Jos luit Mahosen ohjeet ja ymmärsit ne, skippaa boldatut kohdat.

9. Nyt tarkista sylinterisetin tiiviys laittamalla mäntä sylinteriin ja pidät sormea suuttimen edessä ja painat mäntää toisella kädellä tai pöytää vasten sylinterin päätä kohti.10. Jos pihinää ei kuulu tai mäntä ei mene loppuunasti edes väkisin niin hyvä. Jos ei niin sitten jatka seuraavasti: poista suutin ja toista äskeinen vaihe. Jos paketti on nyt tiivis niin vika on suuttimessa. Asian saa korjattua uudella suuttimella. Jos sylinterisetti ei ole vieläkään tiivis niin laita teflonteippiä sylinterinpään O-renkaan päälle muutamakierros. Toista äskeinen vaihe. Jos sylinterisetti on nyt tiivis niin kaikki on kunnossa. Jos sylinterisetti ei ole vieläkään tiivis niin vaihda O-rengas. O-renkaita saa ainakin biltemasta kun ostaa koko setin. Sillä asian pitäisi korjaantua.

Nyt aseesi on tiivis.


11. Seuraavaksi on aika poistaa rattaat. Ota ensiksi ylin ratas pois, sen jälkeen poista alin ratas jonka vieressä on "anti reversal latch" joka estää rattaiden pyörimistä taaksepäin. Älä hukkaa tätä jousta. Viimeiseksi ota keskimmäinen ratas pois. Tässä täytyy olla varovainen ettei hukkaa tai laita shimmejä väärille paikoille.12. Tutki rattaat ettei niissä ole kulumaa. Jos niissä ei ole kulumaa niin hyvä.

13. Seuraavaksi on vuorossa sähköjen purkaminen. Ota liipasinkelkassa oleva jousi pois (kuva selventää), sitten ruuvaa pieni ruuvi pois liipasinkoneistosta ja ota liipaisin pois. Nyt voi ottaa johdot pois aseesta.14. Tarkista ettei liipasinkelkassa tai kuparilipareissa ole kulumaa. Tästä oli vaikea saada kuvaa, mutta huomaat kyllä jos ne ovat kuluneet.15. Sitten käännä rataslaatikon puolikas ympäri ja poista pieni jousi (kuva selventää)16. Sitten käännä rataslaatikko ympäri ja poista kuvanmukainen ruuvi.17. Tutki onko osassa kulumaa

18. Käännä rataslaatikko ympäri ja ota muovilipari pois.

Onnittelut, olet juuri purkanut airsoft aseen rataslaatikon.

Nyt alkaa v-mäisin vaihe. Kasaaminen.

1. Aloita tämä asentamalla muovilipare takaisin.2. Sitten ruuvaa kuvan osa takaisin. Ja sen jälkeen käännä rataslaatikko ja asenna pieni jousi joka tulee muovilipareeseen, jos et tiedä kts. kohta 15. purkamis vaiheesta3. Laita liipaisinkoneisto takaisin ja asettele johdot siten että punainen johto joka menee akulle on alimmaisena. Kun johdot on laitettu ruuvaa liipasinkoneisto ruuvi paikalleen ja asenna liipasinkelkan jousi. HUOM. Ase on siis johdotettu taakse.4. Asenna nyt rattaat paikalleen, järjestyksessä: keskimmäinen, ylin ja alinta ei välttämättä tarvitse laittaa paikalleen vielä. Tarkista että ylin ratas on samassa asennossa kuin kuvassa, muuten tulee ongelmia.5. Asenna sylinterisetti paikalleen ja laita kuva jousi paikalleen. Varovaisuutta käyttäen.6. Laita liipaisin paikalleen. Tarkista ettei johdot estä liipasimen liikettä pitämällä sormella kiinni liipaisimesta ja liikuttelemalla liipaisinta. Jos liipaisin liikkuu tahmeasti, koita painaa liipaisimen alla meneviä johtoja alaspäin.7. Laita jousi ja jousenohjain hollille.8. Laita antireversal latch paikalleen.9. Laita alin ratas paikalleen.

Ei kuvaa jostain syystä, mutta katsomalla muita kuvia selviää!

10. Nyt painat ruuvimeisselillä jousen paikalleen ja laitan toisen rataslaatikon puolikkaan paikalleen, ruuvaat ruuvit kiinni ja avot! Olet purkanut ja tarkistanut airsoft aseesi kunnon.

Tähän topicciin voi lähettää parannusehdotuksia ja kysymyksiä aseiden tekniikasta/ongelmista.
« Viimeksi muokattu: 29 Toukokuu, 2012, 22:36:52 kirjoittanut Väpä »

Esis

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 14
Vs: Aseen avaaminen ja perushuolto/tarkistus toimenpiteet.
« Vastaus #1 : 30 Toukokuu, 2012, 11:38:54 »
Ihan hyvältä vaikuttava perus opas.

Parannusehdotuksena mainitsen, että kannattaa pitää huolta myös osien rasvauksesta. (Ei niin, että ruikkii sinne lootaan jostain raosta vaan lisää, vaan puhdistaa vanhat mömmöt poies ja uutta tilalle oikeisiin paikkoihin.) Tokihan tässä on vaarana että shimmitykset lähtevät paikoiltaan kun irrottaa rattaat, mutta ehkäpä siitäkin voisi tehdä oppaan niin ei tulisi hätä käteen.

Tokihan näitä oppaita on netti pullollaan, mutta miksei nyt tähänkin lisäisi kerta alkuun on päästy.

Ehkä tähän/johonkin erilliseen topikkiin voisi yleisesti kysellä että mikähän mahtaa olla aseessa vikana kun tapahtuu asiaa X. Sitten kasailee mahdollisia vikoja ja niiden oireita listaan, niin se vois olla aika hyvä apu aloitteleville aseen huoltajille.
« Viimeksi muokattu: 30 Toukokuu, 2012, 11:40:26 kirjoittanut Esis »
Venäjä.

Väpä

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 17
 • Gummi Balamaha
Vs: Aseen avaaminen ja perushuolto/tarkistus toimenpiteet.
« Vastaus #2 : 30 Toukokuu, 2012, 12:24:39 »
Toi rasvaus olis ihan hyvä, mutta ajattelin jättää sen myöhemmälle kun teen ns. "advanced" oppaan jossa käsiteltäisiin mechan täyshuolto eli ainakin shimmitys, rasvaus, johdotus AOE ja muuta hyödyllistä.

Nöpö

 • bottom
 • Käyttäjä
 • Viestejä: 34
Vs: Aseen avaaminen ja perushuolto/tarkistus toimenpiteet.
« Vastaus #3 : 30 Toukokuu, 2012, 19:15:34 »
Tää olis helpotanut ainakin mua kun ekaa kertaa availin v2. Asiat on selitetty vähintäänkin riittävän hyvin, ei pitäis kenellekkään jäädä epäselväks mikä osa tulee mihinkäkin. :)
:D

isto

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 263
 • Hatulle on aina käyttöä
Vs: Aseen avaaminen ja perushuolto/tarkistus toimenpiteet.
« Vastaus #4 : 19 Maaliskuu, 2014, 18:57:21 »
Terve,

kai tämä tähän kategoriaan menee:
Mikä M4:stä (A&K) voisi riivata kun puoliautomaatti ei toisinaan toimi vaan pitää käyttää sarjalla ja sen jälkeen voi taas ampua yksittäisiä?
Ase on jo valmiiksi palasilla viime viikonlopun ylikellotuksen takia, joten nyt olisi hyvä aika korjailla tuokin.

isto

Nakkis

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 93
Vs: Aseen avaaminen ja perushuolto/tarkistus toimenpiteet.
« Vastaus #5 : 19 Maaliskuu, 2014, 19:52:38 »
Tähän liittyy Ver.2 rataslaatikon tyyppivika, semijumi. Tämän voit ohittaa älykkäällä fetillä, tai jarruttavalla fetillä ylipäätänsä. Helpoin tapa välttää kyseinen prokkis, on lähteä tekemään aseesta puoliautomaattia muokkaamalla vain valitsinlevyä (Kuva alla). Mikäli näitä jumeja vielä tulee, investoi parempaan moottoriin, isompaan akkuun sekä fettiin.


isto

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 263
 • Hatulle on aina käyttöä
Vs: Aseen avaaminen ja perushuolto/tarkistus toimenpiteet.
« Vastaus #6 : 19 Maaliskuu, 2014, 20:42:05 »
Kiitos Nakkis,

pitää katsoa kumpaan suuntaan lähdetään.
Insinööristä on kiva oppia uusia asioita.

isto
« Viimeksi muokattu: 20 Maaliskuu, 2014, 04:53:42 kirjoittanut isto »

isto

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 263
 • Hatulle on aina käyttöä
Vs: Aseen avaaminen ja perushuolto/tarkistus toimenpiteet.
« Vastaus #7 : 18 Huhtikuu, 2014, 19:03:39 »
Loppuviikosta hirtti sitten pojan MP5.
Sama vika eli jumissa, ekan rattaan pakkopyöritys ruuvarilla vähän eteenpäin ja surrilankakoukulla lukkosalvan vapauttaminen.
On se google ihmeellinen kapistus.
Virtaa meni muuten ihan miehekkäästi, parin sekunnin liipasimen painaminen sai 8-kennon 4Ah nimh-akun savuamaan juotoksistaan...
isto

Nikkeboy

 • Vieras
Vs: Aseen avaaminen ja perushuolto/tarkistus toimenpiteet.
« Vastaus #8 : 23 Helmikuu, 2015, 18:06:32 »
Oisko kellään Armaliten m15a4 räjäytyskuvia tai tietäiskö mistä sais?

infoBass

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 86
Vs: Aseen avaaminen ja perushuolto/tarkistus toimenpiteet.
« Vastaus #9 : 23 Helmikuu, 2015, 19:39:51 »
Oletan, että airsoftpyssyn itse merkki ei ole armalite, sillä se on vain lisenssin mukana tullut merkintä oikean version valmistajasta. Yleisesti tuo ase on sisällöltään perus M4 vastaava, kuvaa löytää vaikka googlesta "M4 AEG Disassembled"

kv64

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1
Vs: Aseen avaaminen ja perushuolto/tarkistus toimenpiteet.
« Vastaus #10 : 28 Huhtikuu, 2015, 16:26:57 »
Moro, itellä tuon M4RIS:sin liipasinjärjestelmän kanssa on ollu ongelmia, joutuu kaksin sormin painamaan ihan himo lujaa.. ku kavereiden aseil joskus vedin nii ei tarvinu suunnillee kun hipasta..

Nosferatu

 • Toiminnanjohtaja
 • Administrator
 • Käyttäjä
 • *****
 • Viestejä: 546
Vs: Aseen avaaminen ja perushuolto/tarkistus toimenpiteet.
« Vastaus #11 : 28 Huhtikuu, 2015, 18:51:19 »
Vaikuttaa siltä, että liipaisimen kytkinpinnat ovat palaneet. Liipaisinta täytyy siis painaa syvemmälle, jotta virta kulkisi. Homma ratkeaa avaamalla rataslaatikko, hiomalla ja muotoilemalla kytkinpinnat uudelleen tai tarvittaessa vaihtamalla ne.

Juhis

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 32
 • Älkää iniskö se on se taito.
Vs: Aseen avaaminen ja perushuolto/tarkistus toimenpiteet.
« Vastaus #12 : 02 Heinäkuu, 2015, 22:19:18 »
Mites kun kerran ite avasin boksin niin kun oli kiinnilaittamisen aika ja työnsin jousta sisään mäntä heitti raattaat päin p:tä?

Haapanen

 • Hallituksen jäsen
 • Administrator
 • Käyttäjä
 • *****
 • Viestejä: 199
Vs: Aseen avaaminen ja perushuolto/tarkistus toimenpiteet.
« Vastaus #13 : 02 Heinäkuu, 2015, 22:57:46 »
Käännät sectorgearin(se joka liikuttaa mäntää) hampaat alaspäin, sillaite että ne ei ole suorassa kosketuksessa mäntään.

Painat sormella sylinteristä(se paksu putkilo) alas päin. Tolla tavalla  toimittaessa homman pitäisi pysyä kasassa ja vielä varmistat että mäntä on kiskoillaan niin ei ole ongelmia.
Prosofter97

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 22
 • Miksi tehdä muuta kun voi softata?
  • Koodikauppa.com
Vs: Aseen avaaminen ja perushuolto/tarkistus toimenpiteet.
« Vastaus #14 : 07 Heinäkuu, 2015, 16:00:45 »
Ei kukaan sattuisi tietämään, että miten armyn r85 aseesta saa ton gearboxin irti rungosta kun ajattelin korvata noi kiinanjohdot laadukkailla johdoilla? Löysin tutoriaalin miten toi rataslaatikko avataan, mutta sen irroittamisesta ei kerrottu tossa mitään https://www.youtube.com/watch?v=j3w4Udyrsjg. Siellä on sisällä tollainen kaksiosainen laatikko.

EDIT: Löysin toisen tutoriaalivideon jossa näytetään miten ton boksin saa ulos: https://www.youtube.com/watch?v=nLmbXEPQyG0
« Viimeksi muokattu: 07 Heinäkuu, 2015, 16:08:12 kirjoittanut Prosofter97 »
"Guns don't kill people but 5.56 mm holes in their vital organs do..."
Tänne tulossa hyviä pelejä ja hyviä hintoja.